Je možné překonat dětské trauma?

Autor: Monika Jane Krulišová
Datum zveřejnění: April 18, 2018

Trauma v dětství má zvláštní schopnost zranění, zejména pokud zahrnuje emocionální, fyzické nebo sexuální zneužívání nebo zanedbávání. Spád (vazba je vnější) odráží v průběhu let a způsobuje negativní důsledky, jako jsou vyšší rizika deprese, úzkost, bipolární porucha (vazba je vnější), PTSD, obezita (vazba je vnější), poruchy chování a zdravotní problémy, srdeční choroba. Jedna studie (odkaz je externí), která následovala po stovkách dospívajících, zjistila, že 80% jedinců, kteří byli zneužití jako děti, splnilo kritéria pro alespoň jednu psychiatrickou poruchu ve věku 21 let.

Neklidné dětství může také vést člověka k užívání alkoholu a drog (spojení je vnější) jako způsob, jak utlumit bolest nebo naopak něco cítit. Studie (odkaz je externí) odhaduje, že až dvě třetiny pacientů v léčbě užívání návykových látek mají dětské historie sexuálního, emočního nebo fyzického zneužívání. Je tu hodně překonat problémové dětství, ale je k dispozici pomoc a důkladné pochopení toho, co brání hojení, může pomoci procesu obnovy. Zde jsou čtyři hlavní důvody, proč je obtížná trauma z dětství:

Traumatizovaná osoba může být pomalá, aby si uvědomila zdroj jejich bolesti

Děti nemají žádný referenční rámec, když se objevují traumatické zážitky, a proto přijdou, aby viděli svou realitu jako normální, zvláště jestliže jejich opatrovníci jsou zdrojem jejich tísně. Často je to mnohem později – když jsou vystaveny zdravějším rodinám nebo když vychovávají vlastní děti – vidí, jak škodí jejich dětství. Bohužel, čím déle člověk čeká na pomoc, tím tvrdší se to uzdravuje. (Pokud jste zaznamenali traumu z dětství a přemýšleli jste, kde spadáte na spektrum, může být test poskytnutý jako součást studie Nepříznivé dětské zkušenosti (odkaz je externí), která vám může poskytnout přehled a posouzení rizika vývoje souvisejících zdravotních problémů.)

Společné problémy mohou maskovat skutečný problém

Ti, kteří užívají drogy nebo alkohol, aby se vypořádali s bolestí dětského traumatu (vazba je vnější), se mohou tak zaměřit na řešení závislosti – což je v podstatě symptom traumatu – že nikdy nenaleznou svůj zdroj. Pokud to však nebude, bude pravděpodobné, že budou pokračovat v jízdě na kole a neustále se zotavovat. Existuje další komplikace k závislostem na traumatech: Někteří závislí někdy poskytují pocit, že rodina chybí z života člověka.

Škody mohou být také biologické

Vědci nyní vědí, že trauma z dětství může změnit strukturu mozku (vazba je vnější) a změnu způsobu vyjádření určitých genů. V studiích Brown University v roce 2012 (vazba je externí) bylo zjištěno, že dětské trauma, jako je zneužívání nebo ztráta rodičů, mění programování genů, které regulují stres, což zvyšuje riziko rozvoje problémů, jako je úzkost a deprese. Změny mozku vyvolané traumatem podle studie z roku 2013 (vazba je vnější) byly spojeny se sníženou schopností zmírňovat negativní impulsy. Dětské traumata může také ovlivňovat neurotransmitery mozku (vazba je externí), zvyšovat odměnu, když se užívají drogy nebo alkohol, a zvyšovat pravděpodobnost závislosti. Tyto nové porozumění zdůrazňují obtíže při překonávání dětského traumatu, ale také vedou cestu k cíleným terapiím a lékům.

Překonání minulosti může znamenat zapamatování

Někteří považují koncept revidování minulosti za příliš bolestivý. Jiní mohou být ochotní, ale najít to nemožné vyřešit spoustu dětských dojmů. Často zůstává plný pocit úzkosti. Bolest se stává těžko odstranitelná, pokud její zdroj nelze určit.